EMODnet Data Ingestion project: Noordzeedata internationaal ontsluiten

Een belangrijk streven van het IHM (Informatiehuis Marien) is dat Nederlandse data ook zoveel mogelijk buiten Nederland vindbaar en bruikbaar zijn. Cruciaal daarvoor is dat Nederlandse data ook in internationale data portals vindbaar worden. Daarom werken we al jaren actief samen met het European Marine Observation and Data Network (EMODnet).

EMODnet bestaat uit meer dan 160 organisaties en krijgt ondersteuning van het geïntegreerde maritieme beleid van de EU. De partijen – waaronder IHM (Informatiehuis Marien) – werken samen om de zee te observeren, volgens internationale standaarden data te verwerken en die informatie vrij beschikbaar te stellen als interoperabele datalagen en dataproducten.

Zeven thema’s

EMODnet stelt Europese mariene data over zeven thema's beschikbaar:

  • Bathymetrie: gegevens over bathymetrie (waterdiepte), kustlijnen en geografische locaties van objecten en obstructies (zoals bijvoorbeeld wrakken)
  • Biologie: gegevens over temporele en ruimtelijke verspreiding van soortenrijkdom en biomassa van verschillende taxa
  • Chemie: gegevens over de concentratie van nutriënten, organisch materiaal, pesticiden, zware metalen, radionucliden en aangroeiwerende middelen in water, sediment en biota
  • Geologie: gegevens over zeebodemsubstraat, geologie van de zeebodem, kustgedrag, geologische gebeurtenissen en mineralen
  • Menselijke activiteiten: gegevens over de intensiteit en ruimtelijke omvang van menselijke activiteiten op zee
  • Natuurkunde: gegevens over zoutgehalte, temperatuur, golven, wind, stromingen, zeeniveau, troebelheid, ijs, rivieruitstroom en onderwatergeluid
  • Zeebodemhabitats: gegevens, kaarten en modellen over de ruimtelijke verspreiding en omvang van zeebodemhabitats en -gemeenschappen

Toegangspoorten

Voor elk van deze thema's biedt EMODnet een toegangspoort tot een reeks data-archieven die worden beheerd door lokale, nationale, regionale en internationale organisaties. Zo kunnen gebruikers terecht bij gestandaardiseerde waarnemingen, indicatoren voor datakwaliteit en verwerkte gegevensproducten, bijvoorbeeld kaarten op stroomgebiedschaal. Deze dataproducten zijn gratis toegankelijk en te gebruiken.

Standaard workflow

Het EMODnet Data Ingestion-project richt zich op nieuwe potentiële data-aanbieders. EMODnet biedt hulp om data via het EMODnet Data Ingestion-portaal onder de verschillende thema’s te ontsluiten. Deze trajecten volgen voor alle EMODnet-thema’s dezelfde workflow, waarover je op de website van EMODnet meer kunt lezen. Gegevens worden:

  1. Verzameld bij observerende organisaties.
  2. Gevalideerd, verwerkt en (as is) opgeslagen in specifieke nationale datacentra.
  3. Getransformeerd en ingevoerd in de daarvoor bestemde Europese infrastructuren, zoals SeaDataNet (fysisch chemische data), EurOBIS (gegevens over biota) en of andere (afhankelijk van het thema).
  4. Opgenomen in de thematische EMODnet-dataportalen.
EMODNet grafiek
Schema van : Data Submission - EMODnet Ingestion (emodnet-ingestion.eu).