Overheidsdata vrij (her)gebruiken dankzij de Open data richtlijn

Gepubliceerd 7 oktober 2024

Het Informatiehuis Marien maakt zich dagelijks sterk voor open data en het faciliteren van data(her)gebruik. Gelukkig zijn steeds meer van de processen daarvoor de laatste jaren ook in wetgeving vastgelegd, bijvoorbeeld met de Wet implementatie Open data richtlijn.

Op 19 juni 2024 is de Wet implementatie Open data richtlijn in werking getreden. Met deze wet wordt een belangrijke Europese richtlijn (2019/1024/EU) voor hergebruik van overheidsinformatie in onze nationale wetgeving verankerd. Dit hergebruik betekent dat openbare gegevens – die meestal worden verwerkt door overheidsinstanties – ook mogen worden gebruikt voor andere doelen dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn verzameld. Elk legaal doel is hiervoor toegestaan.

Who en handleiding voor implementatie

Hiermee wordt de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who) gewijzigd. Onder de Who waren al verzoeken voor data(her)gebruik te doen aan bestuursorganen en andere instellingen met een publieke taak. Met de nieuwe wijzigingen vallen nu ook overheidsondernemingen en publiek gefinancierde onderzoeksorganisaties (gedeeltelijk) onder de wet. Ook was er een update nodig van de open data-regels.Om deze organisaties te helpen bij het implementeren van de wet, is op 30 juli 2024 de Handleiding Herziene Who nav de Wet implementatie open data richtlijn gepubliceerd.

Software: open, tenzij

Ook software valt onder de genoemde overheidsinformatie. De Who verplicht overheden zelfs om te proberen ook de broncode geschikt te maken voor hergebruik. De broncode moet vrij toegankelijk en herbruikbaar zijn en onder een open source-licentie (bij voorkeur de EUPL) worden gepubliceerd.

Wob, Woo, Who?

De Who zorgt dus voor hergebruik van data, maar moet niet worden verward met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), die op 1 mei 2022 is overgegaan in de Wet open overheid (Woo). Met de Woo wordt geregeld welke overheidsinformatie openbaar is en hoe die informatie aan te vragen is.

Kijk hier voor meer informatie over de Woo

Contact

Heeft uw organisatie mogelijk open overheidsinformatie beschikbaar die met de Noordzee te maken heeft en waardevol kan zijn voor andere doeleinden? Neem dan vooral contact met ons (Informatiehuis Marien) op. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden voor hergebruik.