Open Geodag: databedreven werken met gezond verstand
Op 7 november 2024 was het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)) aanwezig bij de 9e editie van de Open Geodag van Geonovum. Het centrale thema van de dag was databedreven werken, wat veel meer is dan alleen datagedreven werken. Data kunnen namelijk alleen verstandige ruimtelijke besluiten dienen als je goed weet welke data je verwerkt, hoe je dat doet en wat je eruit kunt concluderen. Dit sluit natuurlijk mooi aan bij de Open Data Viewer van het IHM, waarmee u ook data kunt downloaden om zelf mee aan de slag te gaan.
Een positief-kritische houding ten aanzien van data en technologie is wat Geonovum aanwezigen op de Open Geodag wilde meegeven. Uw gezonde verstand blijven gebruiken is cruciaal bij het toepassen van nieuwe technologische ontwikkelingen op gebied van OGC-services, Digital Twins, API's, 3D-tiling en natuurlijk AI-toepassingen.
Geodata op afstand
In de ochtend volgden we een workshop over de werking van OGC API's in de praktijk. Hoe zet je een API op, en hoe kun je geodata op afstand bevragen? Tussen de middag liet Foeke Postma van Bellingcat zien hoeveel informatie uit 1 beeld te halen is en hoe Open Source Intelligence daar gebruik van maakt. Prachtig werk waarin het uitzoeken van 'Wat is waar?' en 'Wat is waarheid?' hand in hand gaan.
Metadata schrijven zichzelf
's Middags keken we naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, waaronder een veelbelovende tool die door middel van generatieve AI automatisch metadata kan schrijven op basis van een databestand. Ook waren we bij een boeiende presentatie over omgaan met de drukte onder de grond met behulp van de Basisregistratie Ondergrond (BRO).
Gevaren van 'datahonger'
Ed Parsons van Google sloot de dag af met een kort overzicht van actuele technologische ontwikkelingen. Het is duidelijk dat er veel mooie dingen met volop potentie gebeuren. Maar Ed benoemde ook de gevaren van zoveel 'datahonger'. Met als kritische vraag: hoe betrouwbaar zijn modellen die ontworpen zijn op basis van synthetische data?
Elkaar scherp houden
In Amersfoort was AI het gesprek van de dag. Het belangrijkste aspect van ons werkveld draait uiteindelijk om het dagelijks beheren van datastromen. Voor een verantwoorde inzet van data, rekenmodellen en ontwikkelingen zoals AI zijn 2 zaken van cruciaal belang:
- beschikbaarheid van goede data
- weten hoe ermee om te gaan
Of u nu als bestuurder maatschappelijke vraagstukken aanpakt of als developer of beheerder werkt aan digitale dienstverlening, het blijft voor iedereen een uitdaging om ontwikkelingen bij te houden en elkaar scherp te houden op wat wel en niet werkt.
Voor meer informatie, neem contact op met David Keus
(Onderstaande afbeelding is van vorig jaar.)