Noordzeedagen 2024: op naar continue ecometingen op de Noordzee
Op 3 en 4 oktober 2024 vonden in Egmond de Noordzeedagen plaats, de jaarlijkse ontmoetingsdagen voor iedereen die zich betrokken voelt bij de Noordzee. Thema dit jaar was het thema 'Noordzeebeheer in tijden van transitie'. Het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)) voelde zich als een vis in het water tussen alle aanwezigen van ministeries, kennisinstellingen, ngo's en bedrijven.
Pim van Avesaath organiseerde samen met Arthur de Waard (DEM - RWS (Rijkswaterstaat) CIV) een sessie over de vraag hoe we van boeien met sensoren tot datastromen komen. Het programma Digitalisering Ecologische Monitoring en het IHM (Informatiehuis Marien) lieten de laatste plannen en ontwikkelingen zien op het gebied van sensoren, continue metingen en de data die daaruit voortkomen. Met nieuwe technieken (ecoboeien) breiden we de ruimtelijke en temporele dekking van metingen uit. Wat voor invloed heeft dat op de datastromen én ontsluiting van nieuwe data?
Geanimeerde sessie
Het werd een zeer geanimeerde sessie met veel vragen uit het publiek. De interesse in monitoringmethoden die al voorhanden zijn, welke worden ontworpen en hoe we omgaan met innovatie bleek groot. Positief in dat licht is dat het DEM-programma een grote bijdrage zal leveren aan nieuwe sensoren op zee. IHM zal de komende jaren bijdragen aan het datamanagement van alle nieuwe gegevens die we daarmee gaan verzamelen.
Stof tot denken én doen
Het verdere programma van de Noordzeedagen zat weer bomvol met parallelle sessies en leuke keynotes die stof tot nadenken gaven. Van filosofische kwesties (hoe denken we na over of vanaf de zee?) tot juridische vragen (hoe zou het zijn als we de zee rechten geven?) én ideeën voor onze Open Data Viewer. Het mooie overzicht van het ruimtelijk gebruik van de Noordzee de afgelopen 50 jaar verwachten we binnenkort te kunnen laten zien.
Platform Mariene Monitoring
In onze eigen sessie en tijdens koffiepauzes werd ook duidelijk dat onderzoekers, beleidsmakers en uitvoerders vaker contact moeten hebben met elkaar. Zo kunnen ze meer ervaringen, vragen, oplossingen en innovaties uitwisselen. Moet daarvoor misschien een nieuw 'Platform Mariene Monitoring' komen? In dit platform, dat al sinds de coronaperiode niet meer actief is geweest, zijn immers jarenlang nuttige sessies georganiseerd. Wij denken dat er vraag naar is. Heeft u ook interesse? Laat het weten aan Barbara Schoute.