Kaart in de spotlight: Scheepvaartdrukte in kaart
Dat het druk is op de Noordzee is goed te zien op de 'Scheepvaart intensiteit'-kaarten in onze Viewer. Deze kaarten geven onder meer weer waar wordt gevist, gevaren of gebaggerd.
De scheepsdichtheidskaarten in de Europese Unie worden sinds 2019 gemaakt voor het European Marine Observation and Data Network (EMODnet). Deze dataset wordt jaarlijks bijgewerkt en is te bekijken en downloaden op het EMODnet-webportaal. De kaarten zijn gebaseerd op scheepslocatiegegevens uit het Automated Identification System (AIS). De kaarten tonen de scheepvaartdichtheid in alle EU-wateren en enkele aangrenzende gebieden.
Inzichten voor talrijke doelen
In de IHM (Informatiehuis Marien) Viewer kunt u deze kaarten vergelijken met heel veel andere kaartlagen. Bijvoorbeeld voor het analyseren en beheren van maritieme activiteiten op nationaal en internationaal niveau. Die inzichten kunnen helpen om de veiligheid op zee te verbeteren, trends op te merken en duurzaam oceaanbeheer te ondersteunen.
Door gebieden met intensieve maritieme activiteit te identificeren kunnen autoriteiten gerichter optreden tegen vervuiling en habitatverstoring. Zo dragen de kaarten ook bij aan milieubescherming.
Daarnaast helpen ze onze collega-beleidsmakers bij het nemen van weloverwogen beslissingen over ruimtelijke ordening op zee, offshore-energieontwikkeling en het reguleren van bijvoorbeeld de visserij.
Over EMODnet
Het European Marine Observation and Data Network (EMODnet) is de mariene gegevensdienst van de Europese Commissie, die onder het directoraat-generaal Maritieme Zaken en Visserij (DG MARE) valt en financiering krijgt van het Europees Maritiem Visserij- en Aquacultuurfonds. Sinds de oprichting in 2009 vervult EMODnet een essentiële rol als betrouwbare bron van lokaal verzamelde mariene milieugegevens en data over menselijke activiteiten.
Samenwerken met 160 partnerorganisaties
Met medewerking van meer dan 160 partnerorganisaties en belanghebbenden verzamelt EMODnet gegevens in vindbare, toegankelijke, interoperabele en herbruikbare (FAIR) pan-Europese datalagen. Deze gegevens en bijbehorende metadata worden geharmoniseerd volgens EU-richtlijnen zoals INSPIRE en internationale standaarden zoals ISO.
Daarnaast ontwikkelen EMODnet-experts unieke dataproducten zoals EUSeaMap (een grootschalige kaart van zeebodemhabitats), het EU Digital Terrain Model voor geharmoniseerde bathymetrie en de pan-Europese database voor marien zwerfafval.
Data Ingestion Project
In het Data Ingestion Project werkt IHM nauw samen met EMODnet om Nederlandse data ook internationaal te ontsluiten.