IHM gaat internationaal: bijeenkomst EMODnet Data Ingestion project Malta 3-5 april 2024

Gepubliceerd 14 mei 2024

Nederlandse zoutwater data moeten zo goed mogelijk vindbaar zijn in internationale data portals, vinden we bij het IHM. (Informatiehuis Marien) Daarom werken we samen met het European Marine Observation and Data Network (EMODnet). Onze collega Pim van Avesaath reisde begin april af naar Malta voor een ‘afsluitende opstartbijeenkomst’ van het EMODnet Data Ingestion project.

Nadat de eindresultaten van het het EMODnet Data Ingestion project 3 waren gepresenteerd, kregen de aanwezigen te horen dat het project de komende twee jaar in bijna ongewijzigde vorm doorloopt. Goed nieuws, want het EMODnet Data ingestion project is opgezet om aanbieders van mariene data te helpen hun gegevens via het EMODnet Data Ingestion-portaal te ontsluiten. Doel is om zo het totale mariene data-aanbod in het portaal continu te verrijken en vergroten, waarmee de kwaliteit van bestaande paneuropese dataproducten te verbeteren is en nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

Estafettewissel

Tijdens de bijeenkomst op Malta werd het figuurlijke estafettestokje aan het einde van projectfase 3 doorgegeven aan dezelfde spelers – op ééntje na. Want omdat Kees Borst na de zomer met pensioen gaat, nam Pim namens het IHM (Informatiehuis Marien) zijn rol als ‘ambassadeur’ nu alvast van hem over. Kees was vanuit Rijkswaterstaat jarenlang enthousiast promotor van de internationale ontsluiting van Nederlandse mariene data. Met Pim hopen wij vanuit het IHM de internationale samenwerking op de kaart te houden.

Kees Borst
fotocredit: Taco de Bruin (NIOZ)

Dé route voor internationale data-ontsluiting

Deelname aan het EMODnet Data Ingestion project is opportuun voor het IHM. Het EMODnet is volgens ons namelijk de beste route om de internationale ontsluiting van Nederlandse Noordzeedata te faciliteren.