DigiShape 2.0: samen verder met digitalisering van de watersector

Gepubliceerd 29 augustus 2024

Maar liefst 18 toonaangevende partijen uit de watersector ondertekenden deze lente de tweede samenwerkingsovereenkomst (SOK) voor DigiShape, een open innovatieplatform waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken om de enorme potentie van digitalisering voor de watersector te benutten. Daarmee loopt het project sowieso nog vier jaar door. We kunnen dus weer de proeftuin in!

DigiShape werd in 2019 opgericht door Rijkswaterstaat, Van Oord en Deltares als proeftuin onder de Topsector Water & Maritiem (TKI Deltatechnologie). Het doel: lopende initiatieven op het gebied van data science koppelen en veelbelovende nieuwe technieken signaleren, uittesten en implementeren – alles om de concurrentiekracht als sector te behouden.

Logo DigiSshape

Krachtig netwerk

In de navolgende jaren ontstond een krachtig netwerk waarin bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken om de grote potentie van digitalisering in de watersector te benutten. Met de ondertekening van de nieuwe SOK zijn nu maar liefst 18 partners aan het platform verbonden, waaronder Informatiehuis Marien. Stuk voor stuk hebben zij zich voor de komende 4 jaar gecommitteerd aan het stimuleren van innovatie en het versnellen van de digitalisering binnen de watersector.

Barbara ondertekent SOK DigiShape
Barbara Schoute tekent de Samenwerkingsovereenkomst namens IHM (Informatiehuis Marien)

Kansen voor de watersector

Die digitalisering biedt namelijk volop kansen. Slim gebruik van data-innovaties en digitalisering kunnen de sector onder meer helpen om kosten te besparen, de kwaliteit te verhogen en risico’s te beperken. In DigiShape werken we samen aan innovatieve projecten waaraan iedereen kan bijdragen en waarvan we de modellen, data en resultaten met elkaar delen. Ook dragen we actief bij aan capaciteitsopbouw binnen de sector. DigiShape is trekker van de werkgroep Water en Klimaat van de Nederlandse AI coalitie.

Plannen voor de komende jaren

De komende vier jaar richt DigiShape zich op de verdere ontwikkeling van praktische oplossingen binnen de drie domeinen watermanagement, water & logistiek en de ruimtelijke planning van de Noordzee. De partners werken samen met de brede DigiShape community aan de ontwikkeling van open, virtuele experimenteeromgevingen, zoals datalakes en modelcatalogi, waarbij de nadruk ligt op het delen en (her)gebruiken van data en modellen.

Voorbeeld: Digitwin Noordzee

Een goed voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van Digitwin Noordzee, een digitale tweeling voor de Noordzee waarmee we scenario’s voor de toekomst van de Noordzee verkennen – rekening houdend met ruimte, veiligheid en biodiversiteit. Zo dragen we bij aan weloverwogen besluitvorming rondom de Noordzee. Op het gebied van water & logistiek wordt gewerkt aan innovatieve projecten zoals de ontwikkeling van slimme en duurzame kademuren en het verbeteren van de nautische veiligheid in en rond havens.

Alle expertise welkom

DigiShape is niet alleen bedoeld voor professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheer en de ontwikkeling van ons watersysteem, maar ook voor experts uit andere sectoren. Denk aan mensen die verstand hebben van nieuwe technieken zoals data science, machine learning of artificial intelligence. Iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor onze kust, de rivieren, de zee en hun functies (zoals transport, landbouw en drinkwater) en wil bijdragen aan slimme oplossingen, is welkom om mee te doen.

Nog veel te doen

Samenwerking tussen de overheid, kennisinstituten en bedrijfsleven is van groot belang voor digitalisering op de Noordzee. Daarom blijft DigiShape zijn netwerk strategisch uitbreiden met relevante stakeholders en experts en is het IHM ook partner bij het platform. Samen met alle andere partners zorgen we voor een betere ontsluiting én meer gebruik van Noordzeedata. En misschien in de toekomst ook wel de modellen waarop data zijn gebaseerd. Kortom, er is nog veel te doen.

DigiShape dag

Op de ochtend van 24 september wordt opnieuw de DigiShape dag bij Deltares in Delft georganiseerd. Ook het IHM zal hier aanwezig zijn. Het motto is: 'Nederland is de best gemonitorde delta van de wereld.' Zien we je daar?

Contact 
Neem voor meer informatie over IHM en Digishape contact op met Barbara Schoute (Barbara.Schoute@rws.nl).