Resultaten designsessie Open Data Viewer Noordzee
Op 18 februari hebben we samen met DigiShape in een webinar een designsessie georganiseerd. Want we willen belanghebbenden betrekken bij de ontwikkeling van de Open Data Viewer Noordzee. Er waren meer dan 50 deelnemers, overweldigend! In dit artikel delen we de uitkomsten van deze hoogintelligente 'knutselsessie'.
Post-its plakken voor de nieuwe viewer
De deelnemers van de DigiShape Designsessie Open Data Viewer werkten in kleine groepjes. Ze schreven alle wensen, ideeën en suggesties op een post-it en plakten deze op een virtueel whiteboard. Na een korte pauze hebben ze alle ideeën en wensen geprioriteerd. In 'musthaves', essentiële onderdelen van de nieuwe viewer. Of in ‘wishes’, relevante items die minder essentieel zijn.
De sfeer was positief, stimulerend en creatief. Samen de viewer vormgeven. Het had iets weg van een hoogintelligente ‘knutselsessie’.
Dataproducten, tijdreizen en klankbordgroep
De designsessie heeft waardevolle informatie opgeleverd voor het ontwerp van de Open Data Viewer Noordzee. En ook inzicht gegeven in de informatiebehoefte. De woordenwolk hieronder geeft een snel inzicht in vaak genoemde termen op de post-its.
De resultaten verschijnen in het rapport van de designsessie. U kunt dit rapport bij ons aanvragen, onderaan dit bericht leest u hoe. Hieronder delen we graag onze eyeopeners en highlights.
Inzichten en uitkomsten van de designsessie
Er is een brede belangstelling voor de viewer.
Er is meer behoefte aan het delen van dataproducten (zoals kaarten, grafieken, modellen en informatie) dan aan het delen van basisdata. Het ontsluiten van basisdata is de corebusiness van het Informatiehuis Marien (IHM (Informatiehuis Marien)), dus dat blijven wij doen. Het delen van dataproducten past echter goed bij de platformfunctie die IHM ambieert: het delen van ‘alle’ data en informatie van de Noordzee.
De term tijdreizen is een aantal keren als wens genoemd: het ontwikkelen van ruimtelijke patronen en trends in de tijd visualiseren. Deze extra dimensie toevoegen zal misschien extra tijd kosten. Maar het lijkt een effectief visueel hulpmiddel om patronen te ontdekken.
Deelnemers van het webinar willen betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van de nieuwe viewer. Dit is fantastisch nieuws, omdat we de viewer nu vraaggedreven kunnen ontwerpen en invullen. Hierdoor worden bronnen zo effectief en efficiënt mogelijk gebruikt. Daarom richten we een klankbordgroep op.
Hoe nu verder?
- We maken een plan met een geïntegreerde en geprioriteerde lijst, met functionele specificaties voor de nieuwe viewer. De wensenlijsten van de eigenaren (Informatiehuis Marien, Waterinfo extra, Noordzeeloket, Datahuis Wadden) en de deelnemers van de designsessie brengen we samen.
- We organiseren een bijeenkomst van de klankbordgroep om deze zaken te bespreken.
- We zetten de ontwikkeling van de viewer uit in de markt.
Tot slot willen we alle deelnemers, presentatoren en moderatoren bedanken voor hun bijdrage aan de designsessie. Wij vinden het een succes!
Meer informatie
Wilt u meer weten? Of het rapport van de designsessie ontvangen? Neem contact op met pim.van.avesaath@rws.nl.